Schengen Vizesi nedir ? Schengen Vizesi hakkında tüm detayları bu yazımızda. Nedir, nasıl alınır ve daha fazlası.
Neden adı Schengen ?
Öncelikle Schengen, Lüksemburg’un küçük bir şehridir. 1985 ve 1990 yıllarında iki anlaşmanın bu kentte imzalanmasından dolayı oluşum da bu ismi almıştır. Anlaşmanın amacı ise Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birbiri arasındaki iç kontrollerini ortaya çıkarmak ve bu birliğin dışında kalanlara ortak kurallar ve yaptırımlar uygulamaktır. Sistem; Schengen Sözleşmesi taraf ülkelerinin vize uygulaması, yargı ve polis sistemi gibi konularda ortak karar mekanizması politikasına dayanır.
Schengen ülkeleri arasındaki vize serbestisi sayesinde birlik üyesi ülkelerin vatandaşları, sadece kimlik ya da pasaportları ile bölge içinde seyahat edebiliyor. Bölge dışında kalan kişilerden ise vize talep ediliyor ise vize başvurusu yaparak istedikleri birlik üyesi ülkeler için işlemleri başlatabiliyorlar.
Bu anlaşmaya imza atan AB üyesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ile AB üyesi olmadığı halde özel anlaşmalarla oluşuma dâhil olan İsviçre, İzlanda ve Norveç; Schengen Topluluğu‘nu oluşturmaktadır.
Schengen Vizesi Nedir?
Diğer yaptırımlardan sıyrılıp sadece vize konusuna bakarsak Schengen Vizesi; dünya vatandaşlarına seyahat konusunda kolaylık sağlayan bir uygulamadır. Nedeni ise Schengen topluluğuna üye bir ülke için vize aldığınız takdirde bu oluşumdaki diğer ülkelere de ayrı bir vize almadan giriş yapabiliyor olmanızdır. Yalnız sizden istenen ilk önce vizesini aldığınız ülkeye giriş yapmanızdır. O ülkeye gerçekleştirdiğiniz ziyaretten sonra vize geçerlilik süreniz dolana kadar diğer Schengen Üye Ülkelerine de giriş yapabiliyorsunuz. İngiltere ve İrlanda ise AB’ye üye olmasına rağmen Schengen topluluğuna dâhil değildir. Bu iki ülkeye giriş için ayrıca vize almanız gerekmektedir.
Topluluğa üye olan ülkeler, Schengen Information System (SIS) adında ortak bir bilgi sistemi üzerinden vize alanların tüm bilgilerine ulaşabilmektedirler. Vize alan kişiler hakkında bilinmesi gerekenlerin yer aldığı bu veri tabanı bankası ülkelerin bilgi ve güvenlik açıklarını da engelleyecek bir sistemdir.
Hangi Vize Size Göre?
Schengen topluluğuna yapacağınız başvurularda “Tek Tip Vize” uygulaması bulunmaktadır ve tek tip vizede ziyaret amacınızı belirten ana başlıklar vardır.
Schengen vizesinde 4 tip vize uygulaması vardır.
Bu ana başlıklar şöyledir:
Akraba ve arkadaş ziyareti
– Turistik gezi
– İş amaçlı seyahat
– Konferansa katılım amacıyla seyahat
– Transit geçiş için
Vize ise 4 farklı tür giriş nedenine bağlı olarak ayrılmıştır. Bunlar:
A Tipi Vize – Transit geçişlerde kullanılır ve Türk vatandaşlarına uygulanmaz.
C Tipi Vize – Turistik ziyaret için alınan vizedir.
D Tipi Vize – Kısa dönemli okuma, çalışma ve girişimcilik gibi konuları kapsayan vize başvurusudur.
Uzun Süreli Vize – 90 günden fazla ülkede kalma, okuma, oturma ve çalışma gibi durumlarda alınan vizedir.
Bu durumlardan biri içerisinde yer alıyorsanız gitmek istediğiniz ülke için konu olan ülkenin konsolosluğuna ya da eğer varsa konsolosluğun yetkilendirdiği acentelere size uygun olan vize türüne göre başvuruda bulunabilirsiniz.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Olan Belgeler
Schengen vizesi için gerekli olan belli başlı belgeler bulunmaktadır. Konsolosluklar sizin ülkeye ne amaçla gittiğinizi ve ne kadar süre kalacağınızı bu belgeler yardımıyla öğrenmekte ve ülkelerine yerleşme ihtimalinize karşı bu belgeler ışığında ikna olmakta ya da olmamaktadırlar. Bu yüzden başvurunun en önemli kısmı belgeleri hazırlamak ve eksiksiz olarak sunmaktır. Aksi takdirde konsolosluk tarafından inandırıcı bulunmaya bilirsiniz ve başvurunuz reddedilebilir.
- 2 adet arka fonu beyaz 3,5 cm x 4,5 cm vesikalık fotoğraf
- Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
- Geçerliliği 3 aya kadar olan pasaport ve varsa eski pasaportlarınız
- Çalıştığınız meslek grubunu belirten ve çalıştığınız yerin, sizin orada çalıştığınıza dair referans olması bakımından; çalışma belgesi,
- Aldığınız maaş bordroları,
- Sigorta bilgileri,
- İmza sirküleri,
- Vergi levhası,
- Faaliyet belgesi,
- Sahip olduğunuz gayrimenkullerin, araçların ve işyerlerinin tapuları,
- Bankada, sizin hesabınızda olan ve konsolosluğu sizin geri döneceğinize dair inandıracak miktarda hesaptır.
Bu belgeler tüm ülkeler için birebir aynı olmamakla birlikte istenen bu belgelere ek yeni dokümanlar da istenebilmektedir.
** Belgeler hazırlandıktan sonra başvuru yapmalı ve konsolosluğun sizi görüşmeye davet ettiği saatte orada olarak belgelerinizi teslim etmeli ve gerekli görürlerse sordukları sorulara inandırıcı ve doğru cevaplar vermelisiniz.
Gez, gör, ye… Gezilecek yerler listenize eklemeniz gerekenler, mutlaka görmeniz gerekenler, yemeğe doyacağınız her şey bu linkte mevcuttur.