Kimdir Nasuh Mahruki. Özellikle dağcılık gibi sıradışı sporlarda ülkemizi tüm dünya da temsil eden ve hayatı başarılar ile dolu olan Mahruki, bu ay konuğumuz.
200 yıldan fazladır İstanbul’da yaşayan köklü ve varlıklı bir aileden gelen Nasuh Mahruki’nin büyükbabasının, büyükbabasının, babası, 1822 yılında Sultan II.Mahmud, döneminin Deniz Kuvvetleri Komutanıdır. Bu dönemde kendisine Sakız Adası’nda çıkan Rum isyanını bastırma görevi verilmiştir ve bu görev yerine getirdikten sonra, burada şehit düşen (Nasuh oğlu) Kaptan-ı Derya Ali Paşa’dır.
İsyan bastırıldıktan ve bütün kontrol Osmanlı Donanması’na geçtikten sonra, Osmanlıların Sancak Gemisi’ni ateş kayıklarıyla düzenlediği saldırıda yakmayı başaran ve Yunanlıların “Kara Ali” dediği büyük büyük büyük dedesini şehit eden Kanaris adlı Yunanlı denizci, kendi ülkesinin milli kahramanlarından birisidir. Sakız adasının en büyük meydanındaki en büyük heykel, bu olayın anısına dikilmiş Kanaris’in heykelidir.
Bugün ailenin soyadı olan Mahruki, Osmanlıca’da “yanarak ölen”, “yanmış” anlamındadır. 21 Haziran 1934 tarihinde mecliste kabul edilen soyadı kanunu ile aile soyadı olarak Mahruki soyadını almıştır.
Tam adıyla aslında Ali Nasuh MAHRUKİ, 1968 yılında İstanbul’da doğdu, Şişli Terakki Lisesi’nde lise eğitimini aldıktan sonra 1992 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden, 2004 yılında Milli Güvenlik Akademisi’nden mezun oldu.
Milli Sporcu, profesyonel dağcı, yazar ve fotoğrafçı olan Nasuh Mahruki dağcılık, mağaracılık, yamaç paraşütü, aletli dalış, motor sporları, yelken ve bisiklet sporları yapmaktadır.
Sovyet Asya’nın 7000 metreden yüksek beş tırmanışını da tamamlayarak, Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından, KAR LEOPARI ünvanı verilen, ayrıca Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk ve dünyadaki ilk müslüman olan, YEDİ ZİRVELER projesini tamamlayan dünyanın en genç dağcısı olan başarılı bir dağcıdan bahsediyoruz. 8000 metreden yüksek Cho Oyu – (Türkiye’nin en yüksek solo tırmanışı), Lhotse ve K2 – (Türkiye’nin en yüksek oksijen desteksiz tırmanışı) dağlarına oksijen desteksiz olarak tırmandı.
Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Sıkkım, Tibet, Bhutan, Moğolistan ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde motosiklet yolculukları yaptı.
Liderlik, takım çalışması, kişisel gelişim, kendini tanıma, hedef odaklılık, kararlılık, disiplin, risk yönetimi gibi konularda motivasyon konuşmaları yapmakta ve çeşitli seminerler vermektedir. 8-15 yaş arası çocuklara ve yetişkinlere Doğada Liderlik kampları düzenlemektedir. Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmıştır ve çeşitli televizyon kanallarında belgesel programları hazırlamıştır.
Kurtarma çalışmalarındaki öncü sosyal girişimciliği nedeniyle Amerika’dan ASHOKA Vakfı’na Fellow olarak seçilmiştir. (2004) Filipinler’de ULUSLARARASI GUSİ BARIŞ ÖDÜLÜ’ne (2009), Bilkent Üniversitesi’nden Sosyal Bilimler alanında FAHRİ DOKTORA’ya (2012) layık görülmüştür. Moğolistan Kültür, Spor, Turizm Bakanlığı tarafından JUUKH BICHIG takdirnamesiyle ödüllendirilmiştir. (2014)
AKUT – Arama Kurtarma Derneği‘nin kurucularındandır. AKUT’ta 18 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır ve aynı zamanda AKUT Arama Kurtarma Derneği Onursal Başkanıdır. 2011 yılında kurulan AKUT Vakfı‘nın Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı, 2009 yılında kurulan AKUT Spor Kulübü Derneği‘nin de Yönetim Kurulu Başkanıdır.
UGSAD – Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği, ADD Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, SAD – Sualtı Araştırmaları Derneği, Gezginler Kulübü Derneği üyesidir. Ortak İdealler Derneği’nin ve Türkiye’de kurulan ASHOKA Vakfı’nın Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir.
Nasuh Mahruki, 2009 yılında, Himalayalarda Bhutan Krallığı’na yaptıkları bir motosiklet yolculuğu sırasında geleneksel bir düğün töreniyle Mine Mahruki ile evlenmiştir ve 2013 yılında oğulları Barlas, 2015 yılında kızları Bilge dünyaya gelmiştir.
İş ya da akademik yaşam farketmeksizin alanında başarılı diğer isimler hakkında yazılarımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.