ABD’nin Çinli bazı markalara uyguladığı ticaret yasağı, Google dahil büyük teknoloji şirketlerinin Huawei ile iş yapmalarını kısıtladığında, hepimiz Android‘in, Huawei/Honor akıllı telefonları ile geleceğinin nasıl şekilleneceği konusunda endişelendik.
Bununla birlikte, birkaç ay içinde Çinli dev, Android‘in olmadığı bir dünyada hayatta kalmak için aslında uzun yıllardır sessizce sürdürdüğü çalışmalara hız vererek kendi çözümünü sundu. HarmonyOS adlı yeni bir işletim sistemi.
Android ve iOS‘tan nasıl farklı olduğunu hep birlikte görelim.
Fark 1
HarmonyOS, Android ve iOS’tan farklı olarak mikro çekirdeğe dayalı bir mobil işletim sistemidir.
HarmonyOS hakkında dikkat edilmesi gereken ilk şey çekirdek mimarisidir; bu yeni işletim sistemi tamamen yeni bir mikro çekirdeğe dayanmaktadır.
ANDROİD : Android’in Linux tabanlı monolitik çekirdeğinden daha küçük ve daha hafiftir ve sorunsuz bir şekilde çalışması için yalnızca minimum miktarda kod içerir.
iOS : Apple’ın iOS’u ayrıca, hem monolitik hem de mikro çekirdek tasarımlarının bir karışımı olan daha ağır bir BSD/Mach tabanlı hibrit çekirdeğe dayanmaktadır.
Fark 2
Mimari performans ve verimlilik farklarını hesaba katar.
HarmonyOS’un mimarisi yalnızca platformu hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda Android/iOS’un beğenilen özelliklerini eşleştirerek ve geliştirerek, hatta belki de geride bırakarak performansını ve verimliliğini artırır.
Huawei, bunun büyük ölçüde sistem kaynaklarını gerçek zamanlı analiz eden/tahmin eden bir yapıda kullanarak, daha verimli bir şekilde kaynakları işlemlere tahsis eden “Deterministik Gecikme Motoru”na atfedilebileceğini söylüyor.
Aksine, diğer platformlar uygulamaların kullandıkları kaynakları bire bir çalıştıkları zamanlarda ilgili uygulamalara atamaktadır.
Fark 3
Bir diğer artısı, birden fazla donanımsal cihazda çalışır.
Ana yapının parçalanma unsuru, HarmonyOS ve Android/iOS arasında başka bir büyük fark yaratır.
Şu anda Apple ve Google, WatchOS, akıllı saatler için Wear OS ve PC’ler için ChromeOS ya da MacOS gibi farklı bir cihaz türleri için farklı bir işletim sistemi yayınlıyor.
Oysa HarmonyOS, akıllı telefonlar, akıllı ekranlar (tabletler), giyilebilir cihazlar, akıllı hoparlörler ve araç içi cihazlar dahil olmak üzere birden fazla cihazda birleşik tek bir deneyim sağlayacaktır.
Fark 4
Ayrıca, geliştiriciler için artık işler daha kolay olacak.
İşletim sistemi parçalanması sorunu nedeniyle, uygulama geliştiricilerin zaman zaman farklı platformlar için farklı programlar geliştirmeleri gerekmektedir.
Ancak HarmonyOS ile, bir kez bir uygulama oluşturma ve bunu ister telefon ister tablet olsun, birden fazla cihazda sorunsuz bir şekilde kullanma seçeneğine sahip olacaklar.
Lansman
HarmonyOS telefonlara ne zaman gelecek?
Huawei, IoT cihazlarında HarmonyOS’u hedeflediğini ve telefonlarda ve tüm mobil platformlarında geçişlerin devam edeceğini söyledi.
Bilişim alanındaki diğer haberler için buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…