Gözümüzün önünde parlak şeyler neden uçuşuyor ? Kimi zaman gözümüzün önünde uçuşan, bazen gözümüzü ovuşturmamız sonrasında ortaya çıkan, uzun sürdüğünde sinir bozucu olabilen ve solucan, ip, böcek gibi görünen o küçük kıvrımlı ve tuhaf şekillerin neden oluştuğu hepimizin merak konusudur.
“Yüzer noktalar“, “muşvolan” veya “vitröz parçacıklar (floater)” olarak adlandırılan bu maddelerin teknik ismi Latincede “muscae volitantes”tir ve “uçan sinekler” anlamına gelir. Uçuşan cisimlerin algılanması ise “miyodizopsi” olarak adlandırılır.
Bunlar gözümüzün iç kısmının “kusurlu” diyebileceğimiz yapısından kaynaklanır. Gözümüze giren ışığın yolu üzerinde çeşitli küçük kimyasal parçacıklar bulunur, işte o gördüğümüz gizemli şeyler aslında bunların gölgelerinden ibarettir.
Bu kimyasallar; gözümüzün içinde bulunan jelimsi vitröz sıvı içerisindeki kırmızı kan hücreleri, öbeklenmiş protein yumakları veya yoğunlaşmış doku parçalarıdır. Bunların %99’u sıvıdır, %1’i katıdır.
Yaşlandıkça bu maddelerin sayısı artabilir. Çünkü vitröz sıvı opaklaşmaya, sıvılaşmaya ve bozulmaya başlar. Bu maddeler bunun da etkisiyle daha kolay birleşip büyüyebilirler. Gözdeki çeşitli bozulmalar, bazı ilaçların yan etkileri de buna sebep olabilir.
Normalde gözümüzün içindeki sıvıda yavaş yavaş sürüklenirler fakat hızlı bir göz hareketi yaptığımızda sıvıyı da harekete geçirdiğimiz için bu maddeler de hızdan etkilenir. Hatta göz hareketini bir anda durdurduğumuzda bu maddeler bir miktar daha yavaşça süzülür ve bir süre sonra dururlar. Bazen bölünebilirler ya da birleşebilirler, bu durum nedeniyle canlı oldukları düşünülür fakat cansız maddelerdir.
Vitrektomi adlı yöntemde bu yapılar bir emiciyle alınır, vitreoliz adlı yöntemde ise lazer tedavisi uygulanır.
Kaynak : BBC Türkiye ve Evrimağacı
Her telden, herhangi bir kategoriye sığdıramadığımız bilgilerin olduğu diğer yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…