Bu yazımızda sizlere popüler hosting yönetim panellerinden Plesk Panel ve cPanel ‘in 6 Ücretsiz cPanel / PleskPanel Alternatifini değerlendireceğiz.
Hosting kontrol paneli websitelerinizi herhangi bir programlama bilgisine ihtiyaç duymadan yönetmenizi sağlayan araçlardır. Bu paneller sayesinde istediğiniz herhangi bir içerik yönetim sistemini (WordPress vb.) tek tıklamayla kurabilir, kendi alan adınız ile e-posta hesabı açıp kapatabilir, istatistiksel olarak sitenizin analizlerini yapabilir ve daha bir çok işlevi kolaylıkla yerine getirebilirsiniz.
Piyasada ücretli ve ücretsiz çeşitli hosting kontrol panelleri vardır. Standart hosting paketlerinde müşterilerin sunucuya doğrudan erişimi olmadığından hosting firmaları tarafından müşterilere ağırlıklı olarak cPanel ve Plesk panelleri sunulmaktadır. Ancak hazır standart hosting paketi yerine sunucu hizmeti (Cloud Sunucu, Fiziksel Sunucu ya da VPS vb.) aldığınız takdirde bu panellerin ücretleri sorun olabilir. İşte böyle durumlarda yazımızın da konusu olan aşağıda sıraladığımız ücretsiz hosting kontrol panellerini kullanabilirsiniz.
1. Vesta Kontrol Panel
Ücretsiz olup hem kurulum olarak en kolay, hem de yapı olarak en sağlam kontrol panellerinin başında Vesta kontrol paneli gelmektedir. cPanel ve Plesk’in sunduğu hemen hemen tüm hizmetleri Vesta’dan da alabilirsiniz. Rahatça kullanıcı hesapları oluşturabilir, dilediğiniz kadar websitesi ve veritabanı ile eposta ve FTP hesabını yönetebilirsiniz. Vesta ücretsiz olarak tüm ihtiyacınızı karşılayabildiği gibi ücretli olarak sunulan online dosya yöneticisi ve SFTP eklentilerini de satın alarak kullanabilirsiniz.
2. Webmin ve Virtualmin
Webmin aslında hosting kontrol panelinden ziyade gelişmiş bir sunucu yönetimi yazılımıdır. Sunucunuzu ne amaçla kullanırsanız kullanın Webmin kurarak komut sistemi ile uğraşmadan, zenginleştirilmiş görsel arayüzle sunucunuzu rahatlıkla yönetebilirsiniz.
Virtualmin, Webmin’in tamamlayıcısı olup güçlü, gelişmiş, güzel bir arayüze sahip, ücretsiz bir hosting kontrol panelidir. Virtualmin ile tek bir websitesini yönetebileceğiniz gibi, kendinize bir hosting şirketi kurarak müşterilerinize hosting hizmeti verebilirsiniz. Bu panel hem arayüz hem de altyapı olarak buna tamamen uygun bir sistemdir. Virtualmin temel özellikleri ile ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır ancak ücretli olarak dağıtılan Virtualmin Professional ile daha ileri düzey bir panele sahip olabilirsiniz.
Webmin ve Virtualmin’in yapımcıları tarafından ayrıca bulut hizmetinde kullanılmak üzere Cloudmin ve eposta hizmetinde kullanılmak üzere Usermin araçları da mevcuttur.
3. CentOS Web Panel
Piyasada birçok linux dağıtımı mevcut olup bunların içinde özellikle sunucu olarak kullanılmak üzere üretilen ve ücretsiz olması sebebiyle yaygın olarak kullanılanı CentOS linux dağıtımıdır. İşte bu linux dağıtımı üzerinde çalışmak üzere üretilen CentOs Web Panel ücretsiz, basit ve kullanışlı olması sebebiyle en çok beğenilen hosting kontrol panellerinden birisidir.
4. Ajenti
Ajenti, çok çeşitli sunucu yönetimi görevleri için kullanılabilen, Linux Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL , FreeBSD işletim sistemlerinde ve Raspberry Pi için optimize edilmiş Raspbian işletim sisteminde kullanılabilen Türkçe desteği bulunan, Python temelli, açık kaynak (open source), web tabanlı kontrol panelidir.
Ajenti Panel ile birlikte sunucunuzadaki paketleri yönetebilir, yeni paket kurabilir, komutları çalıştırabilir ve kullanımdaki RAM, boş disk alanı vb. gibi temel sunucu bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Bu işlemlerin tümüne bir web tarayıcısından Ajenti Admin Paneline erişirek yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, Ajenti V adlı bir eklenti paketi, aynı kontrol panelinden birden çok web sitesini yönetmenize izin verir.
5. ISPConfig
ISPConfig, linux sistemlerinde yaygın olarak kullanılan, BSD lisanslı ISPConfig UG şirketi tarafından geliştirilen açık kanynak kodlu web hosting platformudur.
6.ZPanel
ZPanel geliştiriciler tarafından açık kaynak sunulan ve halende geliştirilmeye devam eden web panel yazılımıdır. Aynı zamanda sunucunuzu da kontrol edebilmenizi sağlar. ZPanel ile vps, vds sanal sunucularınızda php, mysql siteler barındırabilirsiniz. Dilerseniz başkalarına bayilik de verebilirsiniz.
Bilim ve Teknoloji alanındaki diğer haberler için buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…